Piernik długo dojrzewający.

Już najwyższa pora i czas ” nastawić” ciasto na piernik długo dojrzewający. Piernik pachnący świętami i ciepłymi krajami dzięki dużej ilości korzennych przypraw wygrzanych w blasku słońca. Zacznę tu od receptury przyprawy korzennej którą robię sama ponieważ te „sklepowe” nigdy nie będą mieć aromatu świeżo mielonych przypraw.

Przyprawa korzenna do piernika.

Podstawą do stworzenia swojej przyprawy piernikowej jest urządzenie, które dobrze zmieli . Może to być moździerz bądź dobrej jakości blender albo inny robot kuchenny. Ja mam termomiksa, który świetnie się do tej roli nadaje.

Składniki na przyprawę korzenną:

36 gram kory cynamonu

15 goździków

6 gram imbiru

tu akurat kupuje już zmielony

4 gramy kardamonu

4 gramy gałki muszkatołowej

4 gramy ziela angielskiego

2 gramy anyżu

2 gramy kolendry

Wszystkie przyprawy dokładnie zmielić na drobny pył.

Jak zrobić ciasto na piernik dojrzewający.

Do ciasta na piernik będziesz potrzebował:

  • 500 g miodu naturalnego
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jaja
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 40 gram przyprawy do piernika

Miód z masłem rozpuścić aż do zagotowania. Po tym etapie dobrze wystudzić. Do miodu z masłem kolejno dodawać mąkę pszenną i sodę. Potem jaja, sól i przyprawę do piernika. Ciasto dokładnie wyrobić. Gotową masę przekładamy do szklanej misy i przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do lodówki na następny miesiąc a najlepiej 6 tygodni. Pieczemy na tydzień przed świętami.

Pieczemy w 170 stopniach około 20 minut w blaszce 39/26 cm. Ciasto dzielimy na 3 części. Wałkujemy na grubość około pół centymetra. Po wystudzeniu przełożyć powidłami ja mam to szczęście że mam swojskie od swojej mamy 🙂 . Ciasto obciążamy żeby zmiękło. Polać tym co nam odpowiada albo lukrem albo czekoladą.

Pozdrawiam P. Warzywko.

Udostępnij:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone *