Jarzębina pospolita – w okresie przeziębień jak złoto.

Wielu z nas zna cudne, czerwone owoce jarzębiny. Jaka dziewczyna za dzieciaka nie robiła korali z jarzębiny ręka w górę! Nie wierze, że znajdzie się choć jedna. Tym czasem jarzębina pospolita czyli ta pospolicie spotykana praktycznie wszędzie ma mnóstwo właściwości zdrowotnych! Szczególnie teraz gdy nastaje jesień, a nosy witają gile po kolana jarzębina jest dla nas jak złoto.

Jarzębina i jej właściwości.

Jeśli jeszcze się zastanawiacie czy warto się po nią wybrać to możecie mi wierzyć, że warto! Zresztą przeczytajcie wpis do końca ❤.

Jarzębina pospolita bogata jest w witaminę C (ogólnie to jest mega bogata w tą witaminkę, a przecież wiecie, że nasz organizm sam jej nie wytworzy😉), B17 (potocznie zwana amigdaliną, a ta z koleji wspomaga leczenie np nowotworów), A, K i P (bioflawonoidy – a one dodatkowo ułatwiają wchłanianie wit C). Przechodząc jednak do meritum. Jarzębina przyda się przy leczeniu kamicy nerkowej, cukrzycy, zaburzeń metabolicznych, reumatyzmu, artretyzmu. Jarzębina również odtruwa organizm, uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne. Kwiaty działają przeciwalergicznie i przeciwzapalnie. Ponad to zarówno owoce jak i kwiaty są świetne przy grypie i przeziębieniach. Jarzębina jest jedna z lepszych na goraczkę i przy nieżycie ukladu oddechowego.

Jarzębina w kociołku.

Jarzebinę zbieramy i suszymy w 50-80 stopniach. Może to być np w piekarniku z tym, że wtedy zostawiamy uchylone drzwi i nastawiamy piekarnik na 100 stopni. Owoce jarzebiny przemrożone są zdecydowanie smaczniejsze i słodsze ale tracą sporo witaminy C.

Odwar z owoców jarzębiny – 1 lub 2 łyżki rozdrobnionych owoców zalać szklanką wody. Gotować 5 minut, odstawić na 30 minut. Przecedzić i pić 1 – 4 szklanek odwaru na dzień. Można podawać z miodem lub sokiem z malin na gorączkę. Ponad to w dużuch dawkach hamuje rozwój bakterii i grzybów w jelitach. Działa pdzeczyszczająco. Oczyszcza krew. Korzystny przy reumatyźmie, dnie moczanowej, cukrzycy czy miażdżycy.

Napar z kwiatów jarzębiny – 1 łyżkę rozdrobnionych kwiatów zalać szklanką wrzątku. Pozostawić na 20-30 minut do zaparzenia. Odcedzić. Pić 1/2 szklanki naparu 2-4x na dzień. Rozszerza naczynia wieńcowe, oskrzela. Działa przeciwzapalnie antyalergicznie. Wzmacnia naczynia włosowate i naczynia krwionośne. Dobry przy nieżycie żołądka czy jelit. Tak samo jak odwar z owoców idealnie sie sprawdza przy przeziębieniu czy grypie.

Odwary i napary z jarzębiny są świetne do przemywania skóry. Rozjaśniają worki pod oczami, działają antyseptycznie, przeciwzapalnie, ujędrniają i świetnie nawilżają skórę. Można w czasie domowego SPA robić sobie nawet okłady na skórę.

Intrakt z jarzębiny – 100 gram rozdrobnionych kwiatów lub owoców zalać 500 ml wódki lub rumu. Odstawić na 2 tygodnie. Odcedzić. Można dodać miód i przyprawy korzenne takie jak kardamon, goździki czy cynamon. Zażywać 1 kieliszek w ciągu dnia przez okres 2 tygodni. Można kurację powtarzać co 2- 3 miesiące. Taki intrakt z kwiatów czy owoców działa przede wszystkim wzmacniająco. Z kwiatów pomocny orzy leczeniu choroby wieńcowej, przerostu gruczołu krokowego. Z owoców przyśpiesza przemianę materii.

Ponad to można z jarzębiny z powodzeniem robić marmolady czy soki 🔥.

Ps 1.

Odwary czy napary można również stosować u dzieci.

Ps 2

Oczywiście, że doczepiono się obecności kwasu parasorbowego znajdującego się w owocach i mającego drażniący wpływ na skórę i błony śluzowe. Jednak kwas jest ten niestabilny i rozklada się przy suszeniu, gotowaniu czy parzeniu owoców.

Zdrówka,

P. Ziółko 🌱

Jeśli spodobało Ci się u nas zachęcam do obserwacji nas w mediach społecznościowych. Facebook TUTAJ i instagram TUTAJ! Do zobaczenia!

Udostępnij:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone *