Glistnik jaskółcze ziele niegdyś „dar niebios”.

Kolejnym fajnym ziółkiem, o którym chciałam Wam opowiedzieć to glistnik jaskółcze ziele. Jak się pewnie domyślacie to chwast. Lubi sobie rosnąć przy drogach, w lasach, zaroślach, nad wodą przez co dosyć często można go spotkać 😊.

Cechą charakterystyczną jest sok, który widać po zerwaniu. Ma on pomarańczową barwę i lubi farbować ręce, które go dotkną 😉

Glistnik właściwości.

Mój glistnik gdzieś tam kiedyś dorwałam, wykopałam z korzeniem i posadziłam na działce bo zawsze chciałam go mieć. Coś czuje, że nie bawem cała działka obrośnie w „chwastach” 😅.

Glistnik ma cudne działanie zewnętrzne, a dokładniej jego sok. Można usunąć nim brodawki, raki skórne, przebarwienia, opryszczkę, świeżb lub nużycę. Niegdyś leczono nim gruźlicę skóry i kłykciny.

W stosowaniu wewnętrznym świetnie sprawdza się przy kolkach, kamieniach żółciowych i nerkowych. Ma również działanie przeciwnowotworowe, hamuje rozwój grzybów, bakterii, pierwotniaków. Nadaje się przy różnego rodzaju nerwicach ponieważ działa uspokajająco, przeciwlękowo (w tym obniża ciśnienie krwi, spowalnia tętno). Oczyszcza krew (działa odtruwająco) wspomaga działanie wątroby, w połączeniu z innymi ziołami świetnie usuwa uporczywy kaszel i ułatwia oddychanie. Można również go stosować przy chorobach wrzodowych żołądka, dwunastnicy i jelita grubego.

Dziewczyny! Glistnik likwiduje bolesne miesiączki jednak wzmaga krwawienie – wiec coś kosztem czegoś 😉

Warto pamiętać, ze zarówno suche ziele jak i świeże mają nie co odmienne właściwości 😉.

Glistnik co i jak z niego zrobić?

Surowcem jest korzeń, ziele, same liście lub same owoce. Korzeń i liście można zbierać jeszcze w okresie późnej jesieni, a nawet zimą i wiosną. Liście nie zasychają. Ziele zbiera się w okresie kwitnienia ale najwiecej właściwości ma w maju i czerwcu, natomiast owoce są zbierane cały rok. Surowce suszymy w uchylonym piekarniku w temperaturze do 50 stopni. Korzeń najpierw myjemy i osuszamy, a dopiero potem wrzucamy do piekarnika.

Napar – 1 płaska łyżka zmielonego ziela lub 1 łyżeczka zmielonego korzenia na 1 szklankę wrzatku. Odstawić na 30 minut pod przykryciem. Odcedzić i pić 3 x dziennie po 50 ml.

Nalewka – 1 część zmielonego suchego ziela lub korzenia na 5 części zimnej wódki. Odstawić na 7 dni i przecedzić np przez pieluchę tetrową. Stosować zewnętrznie 2- 3 razy dziennie w stanie nierozcieńczonym (opryszczka, liszaje, czyraki, brodawki, wypryski) lub w stanie rozcieńczym (1 łyżka na 200 ml przegotowanej wody) do okładów, płukanek i przemywania.

Intrakt – robimy i stosujemy tak samo jak nalewkę z jedną różnicą. Ziele zalewamy gorącą wódką 😉

Ps

Ziele glistnika nie mogą używać osoby chorujące na jaskrę i kobiety w ciąży.

Zdrówka.

P. Ziółko 🌱

Jeśli spodobało Ci się u nas zachęcam do obserwacji nas w mediach społecznościowych. Facebook TUTAJ i instagram TUTAJ! Do zobaczenia!

Udostępnij:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone *