Ciasteczka świąteczne ze smalcem.

Te ciasteczka robie co roku na Święta. Znalazłam kiedyś ten przepis gdzieś na internecie przepisałam do mojego zeszytu i tak ze mną został. Nie są specjalnie skomplikowane. Dzieci mają radoche bo muszą wycinać kółka i gwiazdki z ciasta. Matka też ma radoche bo zanim doda wino do farszu może spróbować czy np jeszcze się nie przeterminowało 😂. Chociaż wszyscy wiedzą, że wino im starsze tym lepsze 😁.

Wszędzie miłość 😁❤

Przepis na ciasteczka

Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma 😁 gwiazdki wykrawamy klockami 😅

Nie będę Was już przynudzać 😁.

Ciasto:

  • 240g mąki pszennej
  • 60 g smalcu gęsiego
  • 60 ml soku pomarańczowego
  • Szczypta soli
  • 60 g masła

Farsz:

  • 150 ml czerwonego wina
  • 50 g cukru
  • 200g suszonej żurawiny
  • 200 g rodzynek
  • 1 jabłko
  • Sok i skórka z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Również 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków lub 5 goździków

Przygotowanie:

Ciasto: mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy do utworzenia zbitej masy. Zawijamy w folie i wkładamy do zamrażalnika. W tym czasie robimy farsz.

Farsz: Jabłko kroimy w kostkę, a następnie z pozostałymi składnikami wrzucamy do garnka. Gotujemy koło 30 minut aż żurawina, rodzynki zmiękną, a ilość sosu się zredukuje 😊.

Łączenie:

Ciasto rozwałkujemy na około 2-3mm i wykrawamy kółka o średnicy nie co większej niż średnica górnej części foremki na muffinki. Wykrawamy też gwiazdki – ile kółek tyle gwiazdek. Kółka wkładamy do foremek na muffiny by powstały takie miseczki jak na zdjęciach. Nakładamy farsz i przykrywamy gwiazdką. Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach góra – dół. Pozostawiamy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem 😊.

To tyle. W sumie nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam rodzinnych, spokojnych, radosnych Świąt Bożego Narodzenia i smacznego 😊.

Pani Ziółko 🌱

Jeśli spodobało Ci się u nas zachęcam do obserwacji nas w mediach społecznościowych. Facebook TUTAJ i instagram TUTAJ! Do zobaczenia!

Udostępnij:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone *