Skrzyp polny. Jak uwolnić jego moc?

Skrzyp polny jest kolejnym ziółkiem z serii wszędobylskich chwastów. Dosłownie wszędobylskich bo gdzie się człowiek nie odwróci tam rośnie. Mało tego. Skrzyp nie ma jakiś specjalnych wymagań glebowych dlatego potrafi wyrosnąć na wyjałowionych i zanieczyszczonych ziemiach -tam gdzie spora liczba roślin raczej się nie rozgości.

Skrzyp właściwości.

Skrzyp polny jest łatwo rozpoznawalny i ma mnóstwo właściwości oprócz tych typowych kojarzonych z włosami. A jakie to właściwości? Już Wam rozpisuje 😁

Właściwości:

  • moczopędne;
  • przeciwkamiczne – zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych i żółciowych;
  • wzmacniające i uszczelniające naczynia krwionośne;
  • przeciwwrzodowe;
  • przeciwkrwotoczne;
  • krwiotwórcze;
  • przeciwzapalne;
  • przeciwwysiękowe;
  • pobudzające regenerację kości, chrząstek, skóry;
  • odtruwające ze szkodliwych produktów metabolicznych i ksenobiotyków;

W związku z tym skrzyp znajdzie swoje zastosowanie w wszelkich chorobach włosów, skóry i paznokci. W chorobach nerek i ukladu moczowego, a także w kamicy żółciowej. Możemy go zastosować przy zapaleniu oskrzeli, krtani, opłucnej i płuc. Przyda się również przy problemach ze stawami czy w chorobach reumatycznych.

Jak zastosować skrzyp?

Ano skrzyp już nie jest tak mega prostym ziółkiem w przygotowaniu! Herbatki ze zmielonym skrzypem nie mają totalnie żadnych własciwości więc nie opłaca się ich kupować. Skrzyp po zmieleniu szybko wietrzeje, a takie herbatki swoje zapewne wyleżały

Skrzyp najlepiej zebrać samemu w okresie od czerwca do września i suszyć w temperaturze 60 stopni. Mój wisiał sobie na balkonie tam gdzie słońce dochodzi bardzo późnym po południem.

Napary odpadają w przedbiegach ponieważ silnie zmineralizowany ściany skrzypu nawet zalane wrzątkiem nie pozwolą na prawidłowe ekstrahowanie substancji odżywczych.

Odwary – 1 łyżkę przemielonego skrzypu zalać 250 ml wody i gotować 10 minut. Następnie odstawić na 20 minut. Uzupełnić iloscią wody taką aby powstała 1 szklanka odwaru. Przecedzić. Pić 1 -2 szklanek dziennie.

Macerat na alkoholu – jest to najlepiej przyswajalna forma. Do tego ważna jest do 2 lat 😊. Alkohol robi swoje 😂✌. Ok, kk w tym celu należy zmielić świeże lub ususzone ziele skrzypu. Na każdą 1 łyżkę ziela dodać 1 łyżeczkę gliceryny, 1 łyżeczkę alkoholu 30-40% (u mnie wódka) i 1/3 łyżeczki soku z cytryny lub kwasku cytrynowego. Odstawiamy na 24h żeby się „przegryzło”. Następnie na każdą łyżkę takiej papki dodawać 1 łyżkę miodu. Dokładnie wymieszać i zażywać 3- 4 x po 1 łyżce (dawka na cały dzień 😁). Przechowywać najlepiej w ciemnym słoiku w szafce.

Macerat ze świeżego ziela: 1 szklankę świeżego, zmielonego skrzypu zalać 3 szklankami przegotowanej jeszcze ciepłej wody. Odstawić na 6h. Przecedzić. Pić 2x 100ml.

Skrzyp polny zawiera enzym rozkładający witaminę B1 także jeśli przyjmujemy to ziółko musimy koniecznie suplementować witaminę B1. Najlepiej B1 przyjmować w inny dzień niż skrzyp.

Zdrówka,

P. Ziółko 🌱

Jeśli spodobało Ci się u nas zachęcam do obserwacji nas w mediach społecznościowych. Facebook TUTAJ i instagram TUTAJ! Do zobaczenia!

Udostępnij:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone *