Rogaliki drożdżowe

Kuchnia to moja pasja i to się chyba nigdy już nie zmieni. Oprócz gotowania kocham też piec. Czasami nie mam czasu na przesiadywanie w kuchni, więc szukam przepisów które są łatwe i nie pochłaniają mnóstwo czasu. Ciasto drożdżowe to jedno z moich ulubionych. Zawsze wychodzi i nie jest bardzo słodkie. Bardzo lubię robić rogaliki, a że mamy lato, które nas wprost rozpieszcza owocami. Moje ulubione to owoce leśne. Do rogalików użyłam jagód, które kocham bardzo. Możecie jednak użyć tych owoców, które Wy lubicie najbardziej. Podzielę się z Wami przepisem na moje rogaliki 😀 .

Składniki na rogaliki drożdżowe

Rozczyn drożdżowy:

  • 20 gramów świeżych drożdży
  • łyżka cukru
  • łyżka mąki pszennej
  • 50 ml ciepłego mleka owsianego

Ciasto:

  • 420 gramów mąki pszennej
  • 150 ml ciepłego mleka owsianego
  • 90 ml rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru

Owoce do nadzienia.

Sposób przygotowania rogalików

Najpierw z podanych wyżej składników robimy rozczyn. Czekamy około 15 minut jak wyrośnie. Do dużej miski dodajemy składniki na ciasto i dodajemy rozczyn. Mieszamy razem przez około 10 minut, do uzyskania gładkiej konsystencji. Odkładamy na około godzinę w ciepłe miejsce bądź do lodówki na całą noc. Ja osobiście wybieram opcję drugą bo ciasto jest bardziej plastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na kształt koła i kroimy trójkąty. Dodajemy na skraj trójkąta (będzie widoczne na zdjęciu) nasze nadzienie i zwijamy ciasto w rulon (tak, aby nadzienie nie miało jak wypłynąć ze środka) w kształt rogalika. Rogaliki odkładamy na ok. 15 minut do lekkiego wyrośnięcia. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piec do zarumienienia w temp. 180 stopni przez ok. 22-25 minut. Można dać na wierzch lukier a ja dodaję kruszonkę.

Smacznego!

Pani Warzywko 😘

Jeśli spodobało Ci się u nas zachęcam do obserwacji nas w mediach społecznościowych. Facebook TUTAJ i instagram TUTAJ! Do zobaczenia!

Udostępnij:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone *