Ciasto marchewkowe

Na początku mojej przygody w UK zaczęłam się interesować ciastami i potrawami, które są popularne w tym kraju. W końcu jestem kucharzem cukiernikiem więc moje zainteresowanie było uzasadnione. Powaliło mnie zróżnicowanie ludności i rozmaitość kuchni świata. Byłam zafascynowana, że w jednym mieście mogę skosztować wszystkich kuchni świata i kupić produkty, które w Polsce były dla mnie niedostępne. Chłonęłam każdy zapach i rozkoszowałam się smakiem dotąd mi nie znanych potraw. Szczerze powiedziawszy fascynacja nie minęła do dnia dzisiejszego a w Anglii jestem już prawie 7 lat. Szczerze pokochałam wyspy i bardzo tu lubię mieszkać. Z każdym nowym rokiem ten kraj fascynuje mnie jeszcze bardziej. Co najważniejsze ten kraj dał mi szansę na rozwój w moim ukochanym kierunku. Korzystam z tego i jestem wdzięczna, że los dał mi szansę rozwoju i kształtowaniu mnie jako kucharza. Pracując z Anglikami dużo nasłuchałam się o tym cieście. Na początku nie mogłam się jednak przekonać, że można upiec ciasto z marchewki heh 😉 . Jednak kiedy spróbowałam zakochałam się w nim bez pamięci. Postanowiłam znaleźć przepis doskonały żeby moje ciasto było wyjątkowe. Przeszukałam i wypróbowałam mnóstwo przepisów z sieci. I w końcu znalazłam :). Moje idealne ciasto marchewkowe jest inspirowane przepisem ze strony Moje wypieki. Troszeczkę ale nieznacznie zmieniłam coś po swojemu. Zaraz się dowiecie o przepisie na ciasto, które zawładnęło podniebieniami moich gości 😀 .

Składniki na ciasto marchewkowe

  • szklanka marchewki starta na grubych oczkach
  • połowa szklanki ananasa drobno posiekanego
  • szklanka orzechów drobno posiekanych ja dodałam laskowe, pecane i włoskie
  • połowa szklanki oleju słonecznikowego
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • pół łyżeczki prawdziwego kakao
  • przyprawy zmielone: łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki goździków, ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej oraz ziela angielskiego i kardamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2/3 szklanki mąki bezglutenowej można dodać pszenną
  • pół szklanki cukru ja zamieniłam zwykły cukier na kokosowy
  • 2 roztrzepane jajka

Masa serowa:

  • 350 gram serka kanapkowego typu philadelphia
  • 100 gram masła
  • łyżeczka pasty z wanilii
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • sok z połowy limonki
  • skórka otarta z limonki i pomarańczy

Sposób przygotowania ciasta marchewkowego

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiam na temperaturę 180 stopni.

Przesiewam mąkę dodaje wszystkie składniki suche i mieszam. W drugiej misce łącze jajka z olejem oraz marchewką i ananasem. Delikatnie mieszam zawartość dwóch misek do połączenia składników. Masę wykładam na tortownicę i piekę przez 45 minut bądź do suchego patyczka. Studzę na kratce.

Masa : Cukier puder ubijam z masłem dodaje serek oraz resztę składników. Po ostudzeniu ciasta smaruje ciasto w dwóch warstwach. Dekeoruje orzechami i otartą skórką z limonki.

I gotowe przepis naprawdę warty wypróbowania gorąco polecam P. Warzywko 🙂 :*

Udostępnij:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone *