Pyszna szarlotka, którą wszyscy pokochają

Większość z nas lubi jabłka. Rzecz jasna najzdrowszą wersją są te zjadane na surowo. Jednak chyba każdy z nas kocha szarlotkę. Pokaże Wam prosty przepis na przepyszną szarlotkę. Jest to chyba jeden z moich ulubionych przepisów i jeszcze się nie znalazł nikt komu moja szarlotka by nie posmakowała. Najlepsze do szarlotki będą jabłka kwaśne. Zatem szybko bez zbędnych słów przechodzimy do przepisu 🙂 .

Składniki na szarlotkę.

  • 2 jajka
  • 75 gram cukru
  • 170 gram masła
  • ziarna wanilii
  • łyżka kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • orzechy włoskie

Składniki na masę jabłeczną:

  • 2 kg jabłek po obraniu
  • 3 łyżki brązowego cukru bądź innego słodziwa np. miód albo syrop z agawy
  • cynamon wedle uznania u mnie dużo 🙂
  • sok z cytryny
  • 2 kiśle jabłkowe
  • przyprawy jak goździki w proszku bądź kardamon opcjonalnie

Sposób przygotowania

Najpierw przygotowujemy nadzienie do szarlotki. Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy cukier i przyprawy u mnie cynamon, kardamon i goździki. Doprawiamy cytryną.

Ciasto: Zmiksować masło z cukrem i jajkami. Przesiewamy suche składniki. Dodać do masy z masłem i dalej zagniatamy.. Dodajemy wanilię Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części większą około 3/4 wykładamy na spód tortownicy bądź blaszki o podobnych wymiarach. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Spód nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Na podpieczony spód wykładamy masę jabłeczną i dodajemy orzechy. Następnie kruszymy resztę ciasta.

Pieczemy przez około 50 minut w 180 stopniach. I gotowe 🙂 .

Smacznego,

Pani Warzywko 😊

Udostępnij:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone *