Angielskie bułeczki scones

Jak już wiecie Pani Warzywko zawodowo jak i z racji wielkiej pasji zajmuje się kucharzeniem. Jednak moją wielką pasją jest cukiernictwo 🙂 . Kocham piec i sprawia mi to ogromną przyjemność. W każdej wolnej chwili testuje przepisy i wdrażam w życie swoje inspiracje. Najbardziej lubię te zdrowe przepisy, zwłaszcza bez użycia cukru i mąki bądź z mąkami bezglutenowymi ze względu na moją dietę, a także stanowi to dla mnie wyzwanie pokazać że zdrowe wypieki też mogą zajebiście smakować 😉 . Jednak zdarza mi się czasem popełnić coś tradycyjnego i bardzo kalorycznego :D. Ostatnio właśnie coś takiego powstało w mojej kuchni. Mowa tu o angielskich bułeczkach scones. Uwielbiane przez Anglików i nie tylko. Fantastyczne w swej prostocie i ich smak uwiedzie prawie każde wybredne podniebienie. Chociaż angielska kuchnia uważana jest za prostą i nie wyszukaną ja zawsze znajdę coś ciekawego do przetestowania.

Składniki i sposób przyrządzenia scones.

Zaletą scones jest to że robi się je bardzo szybko i nie wymagają nie wiadomo jakich zdolności kulinarnych.

  • 450 gram mąki pszennej
  • 30 gram masła
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 250 gram mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżki soku z cytryny
  • opcjonalnie rodzynki

Nagrzejcie wcześniej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i przygotujcie dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W pierwszej kolejności zagniećcie ciasto z mąki, masła i reszty suchych składników z dodatkiem masła. Można użyć robota kuchennego. np. Melakser lub termomiks dodajcie mleko i sok z cytryny i jeszcze przez chwilę wyrabiajcie na gładkie i sprężyste ciasto, które powinno łatwo odchodzić od rąk. Podsypcie blat lub stolnice mąką i rozwałkujcie ciasto na około 1 cm grubości. Teraz z ciasta trzeba wyciąć kółka, ja to robię specjalnym ringiem ale można też użyć szklanki. Kółka przekładamy na blaszkę i smarujemy mlekiem bądź rozmąconym jajkiem. Pieczemy przez około 15 minut. Gotowe scones przekładamy na kratkę do przestudzenia. Po przestygnięciu przekrajamy nasze bułeczki i przystępujemy do nadziewania. Tradycyjnie w Anglii jest to bita śmietana i dżem truskawkowy ale śmiało można tylko dobrym prawdziwym masłem. Gotowe i nadziane scones posypujemy cukrem pudrem 🙂 . Job done. Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego 🙂 . Pani Warzywko.

Udostępnij:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone *