Zdrowe ciasteczka owsiano-kokosowe bez cukru i mąki

Tak jak obiecałem dzielę się z Wami przepisem na ciasteczka bez mąki i cukru. Podam Wam bazę do ciastek, a poszczególne składniki możecie wymieniać według Waszych upodobań smakowych. Rolę mąki pełnią tu otręby bezglutenowe i kokos . Zamiennikiem cukru są daktyle. Tak naprawdę do ciastek możecie dodać wszystko co lubicie np. maliny, banany czy inne suszone owoce. Podaję Wam przepis w mojej ulubionej wersji.

Składniki na ciasteczka.

Bazą ciastek jak już wspominałam sa otręby bezglutenowe. Ja używam tych.

Dodałam ich około szklankę. Składniki tak naprawdę dodaję na oko, a konstystencja ma przypominać bardzo gęsta śmietanę.

Reszta składników to:

  • daktyle zalane wrzątkiem na 10 szt wypestkowanych daktyli około 3/4 szklanki wrzątku
  • żurawina pół szklanki
  • suszone śliwki pól szklanki
  • kokosowe wiórki połowa szklanki
  • soda oczyszczona jedna łyżeczka
  • jedno jajko

Sposób wykonania ciasteczek

To bardzo proste :). Daktyle miksujemy blenderem i dodajemy resztę składników. Jeśli masa jest za gęsta dodaję mleka kokosowego. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Formuje ciasteczka układając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę do zarumienienia ciasteczek czyli tak około 20 do 30 min.

Jedynym minusem ciasteczek jest to, że sa tak pyszne , że można się od nich szybko uzależnić ;). Napiszcie czy Wam wyszły i czy smakowały.

pozdrawiam Wasza Pani Warzywko :*

Udostępnij:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone *