Owoce pod kruszonk膮 – przepis fit i nie fit 馃槉

Chocia偶 owoce wych艂adzaj膮 organizm i teoretycznie poza sezonem na nie, nie powinni艣my ich je艣膰 – olewam t膮 zasad臋. Dla mnie jesien, zima i wczesna wiosna bez owoc贸w pod kruszonk膮, domowych kisiel贸w czy smacznych ciast z owocami po prostu nie istnieje.

Rozgrzewaj膮ce dania.

W okresie letnim mn贸stwo owoc贸w mro偶臋 na okresy ch艂odne. Nie lubie wszystkich smak贸w zamyka膰 w s艂oikach bo z regu艂y jest tam du偶o cukru. Pani Warzywko co prawda wrzuci艂a przepis na d偶em bez cukru (o TU) ale do niego trzeba mie膰 bardzo s艂odkie owoce. Syrop贸w mam porobionych od groma r贸wnie偶 na cukrze i dziewczynki za偶ywaj膮 je codziennie po 1- 2 艂y偶eczki z kwasem l-askorbinowym. Dodatkowo mro偶one owoce mog臋 wykorzysta膰 do wypiek贸w, domowego kisielu (TU przepis) lub do owoc贸w pod kruszonk膮.

Owoce pod kruszonk膮 w wersji fit i nie fit.

Uwierz mi nie ma nic pi臋kniejszego gdy na dworze zimno, pochmurno, deszczowo, a w domu z piekarnika wydobywa si臋 cudowny zapach pieczonych jab艂ek, gruszek i ciasta 鉂

Przepis na 4 kokilki

Skladniki:

  • Kilka wybranych owoc贸w (mog膮 by膰 mro偶one lub nie) u mnie w okresie wczesnej jesieni s膮 jab艂ka i gruszki. 2 gruszki i 3 jab艂ka.
  • 100 g mas艂a lub w wersji fit oleju kokosowego
  • 100 g m膮ki pszennej/orkiszowej lub w wersji fit kokosowej/gryczanej/ry偶owej/kasztanowej
  • Cukier br膮zowy lub w wersji fit ksylitol lub inny s艂odzik. Ilo艣膰 wg uznania. U mnie 25g. Mo偶na te偶 spr贸bowa膰 bez i po przestygni臋ciu pola膰 miodem.
  • 30 g p艂atk贸w owsianych w wersji fit bezglutenowych
  • 40 g p艂atk贸w jaglanych
  • Przyprawy wg uznania ja do jab艂ek i gruszek daje cynamon, kardamon i mielone go藕dziki
  • Wie姆sza szczypta mielonego siemienia lnianego i mielonego sezamu (wsz臋dzie wciskam gdzie dam rad臋 馃槀)

Przygotowanie

Mro偶one owoce rozmrozi膰 i ods膮czy膰 z wody i soku. 艢wie偶e owoce obra膰 ze sk贸rki, pokroi膰 w plasterki/kostk臋 lub zetrze膰 na tarce o du偶ych oczkach. Przyprawi膰 cynamonem, kardamonem, mielonymi go藕dzikami itd. Wymiesza膰. Prze艂o偶y膰 do kokilek (ja ich nie smaruje t艂uszczem ale jak kto艣 chce to mo偶e). Do miski wrzucamy mas艂o/olej, m膮k臋, p艂atki owsiane i jaglane, s艂odzik, siemie lniane i sezam. Wyrabiamy r臋k膮. Nast臋pnie kruszymy na owoce w kokilkach i do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem oko艂o20 – 25 minut. Jemy przestygni臋te ale jeszcze ciep艂e.

Nadaje si臋 na 艣niadanie, drugie 艣niadanie i podwieczorek 馃槉

Smacznego i zdr贸wka,

Pani Zi贸艂ko.

Je艣li spodoba艂o Ci si臋 u nas zach臋cam do obserwacji nas w mediach spo艂eczno艣ciowych. Facebook TUTAJ i instagram TUTAJ! Do zobaczenia!

Udost臋pnij:

Zostaw komentarz

Tw贸j adres e-mail nie b臋dzie opublikowany. Wymagane pola s膮 zaznaczone *