Chlebek życia czyli chleb bez mąki orzechowo – pestkowy

W sobotę na naszą stronę fb wstawiłam zdjęcie chlebka, który właśnie świeżo zrobiłam 😁. Dużo osób chciało przepis. Jak obiecałam, tak robię i już piszę co i jak 😜. Chlebuś w smaku jest wspaniały, a robi się go szybko i zawsze każdemu wyjdzie. Główną jego zaletą, jest to, że jest mega zdrowy i spożywając go dostarczacie sobie to co najlepsze. Między innymi zdrowe tłuszcze, które znajdują się w orzechach i nasionach. Jak również mnóstwo witamin i minerałów. Jeszcze jedna wspaniała wiadomość 😁 można by rzec, że chlebek jest odchudzający 😜 Nie, nie bujam haha. To dzięki dużej zawartości błonnika. W chlebie nie ma przecież dodatku mąki. Nawet ja mogę go jeść 😁. Będzie dobry dla osób chorujących na insulinooporność i dla tych, którzy nie spożywają glutenu. Pokaże Wam również przepis bez jajek (wegański). Na szczęście nie mam alergii na jajka bo szczerze mówiąc wersja z ich użyciem smakuje mi bardziej 😊 .

Składniki, których potrzebujecie do zrobienia chlebka (jedna keksówka).

Do zrobienia chlebka będziecie potrzebować keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia. Składniki:

  • 100 gram orzechów laskowych
  • 50 gram migdałów ze skórką
  • 50 gram orzechów włoskich
  • 150 gram pestek dyni
  • 100 gram ziaren słonecznika
  • 90 gram siemienia lnianego
  • 100 gram płatków owsianych bez glutenowych
  • 30 gram maku i 15 gram sezamu
  • 2 łyżki czarnuszki
  • 50 gram oliwy z oliwek ( ja dodałam tej z pomidorów suszonych, żeby dodatkowo dodać smaku )
  • 6 jajek (w wersji dla wegan około 350 ml wody)
  • łyżeczka soli ( ja dodałam himalajską)

Sposób wykonania

Wykonanie jest niezwykle proste. W wersji z jajkami wręcz ekspresowe. Wegańska wersja wymaga czekania, ponieważ siemię lniane musi wszystko „związać” razem z wodą. Dlatego czas będzie dłuższy. Tu znalazłam podobny wpis ale autorka dodała inne składniki dla wersji bez jajek . Więc zaczynamy 😊 . Można posiekać trochę składniki , ale nie jest to koniecznością. Ja na przykład tego nie robię 😜 . Wszystkie składniki suche łączymy razem wsypując do jednej miski. Następnie dodajemy jajka. W wersji wegańskiej wodę. Dokładnie mieszamy. Jeśli w wersji bez jajecznej konsystencja jest zbyt zbita, dodajcie więcej wody ale nie za dużo bo wtedy chlebek nie wyjdzie. Przekładamy masę do wyłożonej papierem keksówki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 160 stopni i pieczemy przez około 55 minut 😊. I gotowe 😁. Proste, prawda? A ile zdrowia i smaku . Uwaga! Chleb uzależnia, serio! 😊😘

inne zdrowe przepisy znajdziecie tu i tutaj ❤ Pozdrawiam, Wasza Warzywko 😊

Udostępnij:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone *