Najlepsza owsianka na świecie do tego bez glutenu i laktozy z niskim indeksem glikemicznym.

Niedoczynność tarczycy i hashimoto oraz insulinooporność wymusiły na mnie zmianę diety. Przestałam ubolewać z tego powodu i wzięłam się za modernizację moich ulubionych dań. Lecz tak się składa, że owsianki to ja nigdy nie lubiłam 😛 . Przewrotnie się stało, że w wersji bez glutenu i laktozy pokochałam ją dosłownie. Szczerze powiedziawszy mogłabym jeść ją na okrągło :D. Smakuje jak najlepszy deser. Musicie sami wypróbować 😉 . O innych formach owsianki, o jej dobroczynnych właściwościach Pani Ziółko pisała tutaj . Owsiankę w moim wydaniu mogą jeść osoby na diecie bez glutenu i laktozy oraz będzie odpowiednia dla osób z insulinoopornością . Im większe rozdrobnienie danego produktu i większa zmiana struktury tym wyższy poziom IG. Zalanie płatków mlekiem zimnym jest lepszym rozwiązaniem. Płatki nie stracą składników odżywczych nieodpornych na temperaturę. Ważne: owsianki nie podgrzewamy ponieważ wtedy rośnie jej indeks glikemiczny. Zresztą… kiedy spróbujecie jej w moim wydaniu już nigdy nie będziecie chcieli jeść innej 😛 .

Składniki i sposób przyrządzenia

Sposób jest banalnie prosty. Możecie ją przygotować dzień wcześniej i zabrać jako śniadanie do pracy. Mówię Wam – na pewno się w niej zakochacie (tak jak ja) 😀 . Będziecie potrzebowali:

  • płatków owsianych bezglutenowych
  • dobrej jakości mleka kokosowego z zawartością pulpy kokosowej minimum 75%
  • owoców świeżych bądź mrożonych, ja używam mieszanki owoców leśnych i banana
  • ulubione orzechy i Wasze dodatki

Sposób przygotowania

3 łyżki owsianki mieszacie z mlekiem kokosowym około 125 ml. Następnie dodaję pokrojonego w plasterki banana I mieszankę owoców leśnych. Jeśli lubicie wersje słodkie ( ja cukru nie dodaję) dodajcie łyżkę syropu klonowego bądź też miodu. Na sam koniec posypujemy naszą pyszną owsiankę ulubionymi orzechami. Możecie orzechy wcześniej podprażyć ale nie jest to konieczne. Mój mąż lubi kiedy na końcu polewam jego porcję sokiem malinowym 🙂 . Dajcie znać czy też zakochaliście się w jej smaku jak ja :* 🙂

Smacznego i na zdrowie Kochani 😀

Udostępnij:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone *