Ogórki w zalewie musztardowo miodowej i kiszony czosnek.

Jak już zdążyliście zauważyć moi Kochani, kuchnia to nie tylko moja praca ale I pasja 😉 . Często gotuję i robię różne eksperymenty kulinarne. Dużo myszkuje po książkach kucharskich i w sieci, w poszukiwaniu nowych przepisów i inspiracji. Zasada jest jedna ma być zdrowo i pysznie :D. Znalazłam przepis na ogórki w zalewie musztardowo miodowej o tu .Przepis trochę zmodyfikowałam pod swoje preferencje i powstała moja wersja bez cukrowa 🙂 . Drugim przepisem jest przepis na czosnek kiszony. Mamy teraz prawdziwy bum na kiszonki i dobrze bo to samo zdrowie. Po za tradycyjnymi ogórkami kiszonymi zrobiłam właśnie kiszony czosnek. Wcześniej bawiłam się w kiszenie brokułów i kalafiorów przepis podam Wam w innym wpisie. Powiem tylko tyle, że wyszło dość ciekawie i orientalnie.

Składniki na ogórki w zalewie miodowo musztardowej

Przepis będzie na 4 kg ogórków 🙂

  • ogórki ilość jak wyżej
  • 6 łyżek miodu ja dałam nektarowy
  • 6 łyżek musztardy dodałam moją ulubioną horcicę
  • sól około 4 łyżki
  • 5 szklanek wody
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • półtorej główki czosnku
  • szklanka octu jabłkowego

Ja ogórki moczę około 4 godziny w zimnej wodzie. Ważne przygotujcie sobie wcześniej wyparzone słoiki 😉 . Ja w mojej wersji przepisu nie dodaję cukru uważam, że są wystarczająco słodkie dzięki dodatkowi miodu.

Sposób przygotowania ogórków.

Po namoczeniu ogórków odkrawam ich końcówki i kroję na 4. Układam w słoiku z dodatkiem czosnku. Robię zalewę do garnka dodaję po kolei składniki.

Zalewę gotuję na małym ogniu aż do momentu zagotowania. Zalewam gorącym płynem ogórki i zakręcam słoiki. Odwracam słoiki do góry dnem. Teraz tylko czekamy około tygodnia minimum I można jeść.

Czosnek kiszony

Dla osób, które kisiły ogórki sprawa będzie bardzo prosta ponieważ zasada jest ta sama. Można kisić czosnek w łupinkach, ja jednak wolałam obrać. Dodajemy tak samo jak w przypadku ogórków zestaw do kiszenia czyli koper, chrzan i można dodać liście porzeczki bądź też wiśni. na jeden litr wody dodaję jedną łyżkę soli I zalewam chłodną (ważne nie gorącą wodą). I w zasadzie gotowe 🙂 .

A wy robicie zaprawy na zimę? Może macie jakieś ciekawe pomysły, którymi moglibyście się podzielić ? Chętnie pocczytam o nich w Waszych komentarzach :* .

Inne moje przepisy na zdrowe smakołyki znajdziecie między innymi tu i tu .

Udostępnij:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone *