Lawenda i przepis na syrop lawendowy.

Ostatnio miałam okazję być na farmie lawendy w mayfield. Kto ma okazję serdecznie polecam. Na prawdę magiczne miejsce. A zapach bajka. Można się tam było poczuć jak w raju. Nie brakuje amatorów jak i profesjonalnych fotografów, którzy doceniają to magiczne miejsce. Mam nadzieję, że po przedstawieniu właściwości lawendy miłośników tej cudownej rośliny przybędzie. Poniżej parę zdjęć z tej farmy 😀 . Jako roślina lecznicza znana jest od stuleci. Uprawia się ją powszechnie w wielu krajach świata, również w Polsce. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Jest ceniona zarówno przez swoje właściwości zdrowotne jak i producentów kosmetyków co zawdzięcza swojemu bogatemu aromatowi. Również w kuchni lawenda znajdzie swoje zastosowanie. Wzbogaci i urozmaici smak potraw. Ozdobi również nasze talerze. Lawenda w swoim składzie ma wyjątkowo dużo garbników. Głównym składnikiem lawendy jest olejek eteryczny zawierający do 60 proc. octanu linalonu i linalol. Roślina jest  miododajna. Z jej upraw słynie przede wszystkim Prowansja, a także chorwacka wyspa Hvar.  Na zbiory lawendy najlepiej się wybrać od czerwca do września. Ponieważ właśnie w tych miesiącach lawenda kwitnie. Poza niewątpliwymi właściwościami lawendy można ją także stosować po prostu do przyozdobienia naszych domów. Kwiaty lawendy mają wyjątkowo piękną i ciepłą barwę. Lawenda jest także naturalnym barwnikiem. Z powodzeniem zastąpi chemiczne substytuty.

Właściwości lecznicze lawendy

Lawenda posiada szereg właściwości prozdrowotnych, których zastosownie pomoże na na dolegliwości takie jak:

  • Problemy z układem trawiennym. Dlatego głównie, że lawenda wspomaga wydzielanie soków żołądkowych i żółci. Dzięki temu pobudzi układ trawienny do pracy, przyśpieszy trawienie, złagodzi kolki tym samym poprawi perystaltykę jelit.
  • Lawenda pomoże nam się uspokoić. Zastosowanie lawendy na przykład w aromaterapii pomoże nam się wyciszyć i uspokoić. Lawenda pomoże złagodzić skutki stresu emocjonalnego i napięcia nerwowego, ułatwi także zasypianie.
  • Napary z lawendy pomogą rozluźnić się naszym mięśniom tym samym lawenda działa przeciwbólowo. Wskazana zwłaszcza dla nas kobiet w dolegliwościach bólowych związanych z miesiączkowaniem. Również złagodzi ból migrenowe głowy, fizyczne bóle związane ze stresem, a także reumatyczne bóle stawów. Polecam zwłaszcza kąpiele z olejkiem lawendowym i kwiatkach lawendy.
  • Lawenda lekarska ma właściwości bakteriobójcze i antyseptyczne, działa antyreumatycznie.
  • Działa pozytywnie na pracę naszej wątroby.
  • W czasie jesienno zimowym lawenda wesprze nas w utrzymaniu dobrej odporności naszego organizmu. Wszystko to dzięki właściwością antyseptycznym i bakteriobójczym olejku lawendowego.

Zastosowanie lawendy w produktach kosmetycznych

W lawendzie znajdują się złuszczające kwasy organiczne, garbniki i substancje zwalczające wolne rodniki. Kosmetyki zawierające lawendę poleca się do cery tłustej, ponieważ odkażają i odświeżają skórę, ograniczają produkcję sebum. Poza tym, łagodzą podrażnienia i wyrównują koloryt skóry.  Najbardziej znanym zastosowaniem w kosmetyce jest olejek lawendowy. Najcenniejszą częścią tej rośliny są jej kwiaty, zawierające 3% olejku eterycznego oraz takie substancje czynne jak garbniki, kumaryny, fitosterole, antocyjany, sole mineralne, kwasy organiczne i flawonoidy. To z nich pozyskuje się olejek eteryczny i hydrolat lawendowy. Jednak zapach lawendy można pokochać od pierwszego „powąchania” albo tak samo szybko znienawidzić. Ja należę do tych pierwszych. Producenci kosmetyków używają lawendy do produkcji mydeł, balsamów, kremów, kosmetyków do pielęgnacji włosów , a także toników. W tych ostaniach ze względu na silne właściwości antyseptyczne, a także w dużym stopniu przeciwgrzybicze, olejek lawendowy stosowany jest w leczeniu trądziku . Lawenda, a zwłaszcza jej zapach pomoże nam się pozbyć nie proszonych gości takich jak mole z naszych szaf. Wystarczy tylko zawiesić woreczek z wysuszonymi kwiatami lawendy w szafie, a na długo pozbędziemy się moli. Lawenda dzięki właściwością ściągającym i antyseptycznym i przeciwdrobnoustrojowe wykorzystuje się ją w leczeniu owrzodzeń, ran, łuszczycy oraz przy stanach zapalnych, oparzeniach po słonecznych. Żadna z nas nie lubi mieć obrzęków pod oczami. Jeśli chcesz pozbyć się tej uciążliwej dolegliwości wykorzystaj krem z lawendą który pomoże Ci pozbyć się uciążliwych zasinień. Także w walce z niechlubną pomarańczową skórką możesz poratować się właśnie kosmetykami w składzie z lawendą.  Bardzo często lawenda jest używana w kosmetykach do pielęgnacji stóp np. w kremach, maseczkach, solach do kąpieli. Wykorzystuje się jej właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne oraz zmniejsza wydzielanie potu i niweluje nieprzyjemny zapach. Lawenda pomoże nam w problemie wypadających włosów szczególnie przy łysieniu plackowatym. Mamy lato, ale nie tylko my korzystamy z czasu słońca i pięknej pogody. Insekty też korzystają hehe. W szczególności upierdliwce takie jak osy, komary, mrówki faraona, mszyce, wołki zbożowe i mole. Posmaruj się olejkiem z lawendy, a żaden przyjemniaczek nie zechce posmakować Twoje smacznej krwi :P. Olejek stosowany miejscowo na ukąszenia działa łagodząco i przeciwobrzękowo.

Przeciwwskazania w stosowania lawendy

W dzisiejszych czasach na wszystko można się uczulić. Lawenda nie jest tu wyjątkiem.

Olejek z lawendy lekarskiej może wywołać zapalenie skóry u niektórych osób. Mimo, iż na jego bazie sporządza się herbatki ziołowe i używany jest w aromaterapii to nie należy go stosować w dużych dawkach, ponieważ może spowodować zatrucie narkotyczne prowadzące do konwulsji i śmierci. Olejku nie używajmy także przy ostrych zapaleniach żołądka, jelit i wyrostka robaczkowego, chorobie wrzodowej czynnej, w krwawieniach w przewodzie pokarmowym, poważnych schorzeniach wątroby i nerek. U niektórych osób może wystąpić uczulenie na lawendę. Kiedy przeszkadza nam jej zapach, to oznacza, że nie powinniśmy jej stosować. Nie zaleca się także używania lawendy w pierwszym trymestrze ciąży i u kobiet karmiących bez konsultacji z lekarzem.

źródło tutaj

Zastosowanie lawendy w kuchni

Na koniec zostawiam sobie mój ulubiony temat, nie tylko z racji wykonywanego zawodu 😉 . Lawenda nie tylko nada naszym potrawą piękny smak i doda mu ciekawego posmaku. Lawenda pozytywnie wpływa na trawienie i jest niezwykle pomocna przy wielu problemach trawiennych. Pomaga zwalczyć dolegliwości wywołane niestrawnością, przyspiesza trawienie oraz łagodzi wzdęcia.  Ja lawendę stosuje jako przyprawę. Można korzystać ze świeżych roślin jak i suszu z nich. Lawenda wchodzi w skład jakże popularnej mieszanki ziół prowansalskich.

Ciekawym wykorzystaniem lawendy jest dodanie jej podczas pieczenia. Doda smaku naszym wypieką, a także pięknego koloru ponieważ jak pisałam wcześniej jest naturalnym barwnikiem. Nie wspominając o naparach, herbatkach itp. Wspaniały smak ma również miód lawendowy. Można jeśli ktoś używa ;p aromatyzować nią cukier tak samo jak wanilią. Nadaje potrawą lekko kwiatowo cytrynową nutkę, a przy tym trochę goryczki. Spróbujcie zrobić tak znany crem brule z nutką lawendy, z zrozumiecie o czym mówię 😉 . Dziś jednak przedstawię Wam przepis na syrop lawendowy, który możecie potem wykorzystać do deserów, kawy, herbaty. Używaj jako składnika lemoniady, sosu do surówek oraz do marynowania mięs. Nie mam czasu więc wykorzystuje proste metody. Oczywiście bo jakby mogło być inaczej będzie bez dodatku białego cukru. Bo cukier to złooo heheh 😀 . Więc potrzebujecie do zrobienia syropu:

  • 2 pęczki lawendy
  • 2,5 litra wody
  • pół słoika miodu o delikatnym smaku, ja wybrałam lipowy
  • kieliszek wódki (zapobiegnie psuciu się syropu)
  • 3 cytryny
  • kwiaty lawendy do dekoracji

Kwiaty zalewamy wodą z miodem (wcześniej rozpuszczamy miód w wodzie- woda nie może być gorąca), czekamy dwa dni. Zostawiamy miksturę w ciepłym miejscu. Po dwóch dniach wszystko podgrzewamy, ważne żeby nie zagotować mieszanki dodać sok z cytryn i przelać do wyparzonych butelek. Prawda że proste! 😀 A ile smaku i zdrowia. Bezcenne 🙂 .

Możecie jeszcze sami zrobić olejek lawendowy jak korzystam z tego przepisu o tutaj .

Inne wpisy na blogu znajdziecie niżej:

Udostępnij:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone *