Dżem truskawkowy bez cukru

Czy jest pośród Was ktoś kto nie lubi truskawek? Osobiście nie znam nikogo takiego. Ja czekam na nie z utęsknieniem cały rok. Najchętniej sama wybieram się na farmę by własnoręcznie nazbierać truskaweczek na mój domowy dżemik 🙂 . Oczywiście najlepsze truskawki to nasze polskie ale jak się nie ma co się lubi to się lubi to co się ma ;P . Te angielskie też są bardzo dobre a najlepsze są zbierane osobiście ja polecam do zbiorów farmę copas na ich stronie znajdziecie kalendarz z okresami zbiorów owoców, które w swojej ofercie ma farma. Po za tym, że kocham truskawki za ich smak cenię je za moc właściwości zdrowotnych, których są skarbnicą. Nie jest tajemnicą, że wybieram owoce warzywa inne produkty, które są niskokaloryczne mają tylko 32 kalorie w 100 gramach. Przyczyniają się do utraty wagi. I tu truskawki też należą do tej grupy 😀 .

Właściwości prozdrowotne truskawek

W wielkim skrócie można nazwać truskawkę bombą witaminową. W swoim bogatym składzie mogą poszczycić się miedzy innymi obecnością witamin A, B1, B2, B3, B6, C, E . Jak i są bogate w : potas, fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo, cynk, mangan, kwas foliowy i błonnik spożywczy. Choć wydaje się to nieprawdopodobne, truskawka zawiera więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Mają niewiele kalorii . I maja ten cenny składni zwany bromeliną, która pomoże nam spalić tłuszczyk 😉 . Ciekawostką dla mnie samej było, że truskawki pomagają ugasić pragnienie, a także pomagają na chrypkę i ból gardła. Działają również moczopędnie. Są wskazane dla osób z anemią bądź z w niedoborach witamin i substancji odżywczych. Mogą okazać się skuteczne w problemach z układem moczowym. Truskawki należą do grupy owoców, które są antyoksydantami. Pomagają chronić nasz układ odpornościowy . Dzięki zwartości kwasu elagowego przeciwdziała substancjom rakotwórczym zarówno syntetycznym, jak i naturalnie występującym w żywności, przez co zapobiega przemianie nowotworowej komórek. Cenny błonnik w truskawka wspomaga perystaltykę naszych jelit. Pomogą nam także obniżyć poziom cholesterolu . Istotnym i cenionym substancjami w truskawkach są flawonoidy, antocyjany, katechiny, kwercetyna oraz kemferol . Są ważne z kolei na ze względu na to że, wpływają na stabilność blaszek miażdżycowych. Dzięki temu zmniejszą ryzyko miażdżycy i zakrzepicy żylnej. O zakrzepicy w swoim wpisie pisała Pani Ziółko tutaj . Pomogą nam się uchronić przed chorobami układu serca. Następną ciekawostką jest to, że truskawki pomogą nam w osiągnięciu efektu bielszych zębów .

Zawarty w truskawkach wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm. Korzystnie wpłynie też dieta bogata w truskawki na naszą cerę i włosy. Doradza się spożywanie truskawek w profilaktyce dla osób z chorobami nerek, schorzeniami woreczka żółciowego oraz chorobami wątroby. Wykorzystać można również liście z truskawek. Napar z nich stosowano już od dawien dawna i okazał się również pomocny w schorzeniach jak niedokrwistość, kamica żółciowa, szkorbut czy anemia. Czasem może się okazać że truskawki uczulają. Na szczęście nie zdarza się to często. I jest to wpływ zawartych w truskawkach salicylanów. Kupujmy truskawki od sprawdzonych dostawców. Najlepiej krajowe i ekologiczne. Żeby uchronić się przed szkodliwym działaniem pestycydów.

Jak inaczej niż tylko do jedzenia możemy wykorzystać truskawki.

Przede wszystkim do pielęgnacji naszej urody. Jak już wcześniej pisałam pomogą nam w osiągnięciu bielszego koloru zębów. Również maseczka z tych wspaniałych owoców pomogą nam odżywić i nawilżyć naszą cerę. Substancje i witaminy zawarte w truskawkach odżywią naszą cerę i doskonale ją nawilżą. Maseczka podziała także bakteriobójczo i ściągająco. Truskawki pomogą Ci pozbyć się przebarwień na skórze. Producenci kosmetyków docenili truskawki i są one używane w produkcji preparatów do opalania się jako naturalne blokery promieni UVA i UVB. Można je używać w zabiegach aromaterapii. Miejscowa aplikacja oleju z truskawek uzupełnia braki niezbędnych kwasów tłuszczowych skóry. Olej z orzeszków truskawki stosowany jest w pielęgnacji skóry suchej uszkodzonej oraz dojrzałej. Sproszkowane truskawki producenci używają jako dodatek nawet do pudru. Świetnie działa przeciwzmarszczkowo. Pomoże ujędrnić nasze ciała dzięki substancją ściągającym.

Zastosowanie truskawek w kuchni

Truskawki warto jeść bo ułatwiają nam przyswajanie żelaza. Możemy je na wszelakie sposoby wykorzystać w naszej kuchni. Truskawki można przyrządzić na różne sposoby. Najlepiej smakują same albo w postaci kwoktali. Można też na bazie truskawkowego przygotować pyszny dresing do sałatek. Ogranicza Was tylko w tym temacie wasza wyobraźnia. Nadają się do ciast na zimno jak i na ciepło . Świetnie smakują truskawki z połączeniu np. z serem pleśniowym bądź kozim. No i meritum to przetwory z truskawek, soki konfitury i dżemy. Niestety dosładzane białym cukrem nie potrzebnie dostarczają nam pustych kalorii. Dlatego też w tym roku robię dżem bez cukru!!! Bo przecież truskawki posiadają swoją naturalną słodycz to po co jeszcze dodawać cukru. Przepis podsunął mi Daniel Barłóg, który tak jak ja propaguje zdrową dietę. Wysłał mi przepis z bloga, którego jak się okazało autorkę znam 😉 . Pani Danusia była moją szefową kiedy pracowałam i studiowałam w Katowicach 😀 . Z tego miejsca serdecznie pozdrawiam i dziękuję za ten przepis. Oryginalny przepis znajdziecie tu . Do zrobienia dżemu będziecie potrzebowali dojrzałych truskawek.

Przepis na dżem truskawkowy bez cukru

Przepis jest banalnie prosty a dżem cudownie smaczny. Ale możecie zapytać, jak to bez cukru? No właśnie tu wykorzystujemy metodę janginizowania. Co to znaczy ? Jest to duszenie owoców we własnym soku z dodatkiem odrobiny soli. Dzięki dodatkowi soli z owoców wydobywa się naturalny cukier. Dlatego tak ważne jest zbieranie do tego celu owoców w szczycie sezonu. Są wtedy najbardziej słodkie i najlepiej nadają się do procesu janginizowania. Sól podkreśli smak truskawek. Uwierzcie dżem wyszedł pyszny! Spróbujcie zresztą sami 😉 .

Proporcja na dżem to : 2 kg truskawek oraz ćwierć łyżeczki soli najlepiej kłodawskiej bądź himalajskiej.

Truskawki delikatnie płuczemy obieramy z szypułek. Moich nawet nie trzeba było obierać, ponieważ były tak dojrzałe, że podczas zrywania szypułki same odchodziły . Duże przekrawamy na mniejsze cząstki . Rozgrzewamy rondel najlepiej z grubym dnem. Wrzucamy wcześniej przygotowane truskawki i smażymy, ważne żeby nie przykrywać rondla. Dlatego, że jestem zabiegana wybieram prostszą metodę przygotowania dżemu. Czyli zostawiam go na małym ogniu i nie mieszam. Dodajemy sól, truskawki smażymy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przełożyć do wcześniej wyparzonych słoików. Ja nie pasteryzuję przelewam do słoików gorącą masę i obracam do góry dnem i tyle.

A smak lata będzie z Wami nawet podczas śnieżnej i mroźnej zimy ;).

Smacznego!!! Życzy Pani Warzywko :*

Inne przepisy znajdziesz na przykład poniżej.

Udostępnij:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone *