Kokos i jego właściwości.

Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam kokos i wszystko to co z niego można zrobić 😀 . Począwszy od samej kopry, po mleko i wodę kokosową. Nie obcy jest mi też olej kokosowy. Używam go w kuchni ale też i do pielęgnacji urody 🙂 . Kocham ten niebiański smak. Kiedy piję wodę kokosową czuję się jak w raju. Serio ten smak uzależnia. W dzisiejszych czasach zarówno kokos jak i jego przetwory są łatwo dostępne. Kokos jest owocem palmy kokosowej. Obecnie palma kokosowa rośnie w Malezji, Polinezji, w południowej Azji i Ameryce Południowej, skąd transportowane zostają do innych krajów. Kokos zawiera ogromną ilość korzystnie działających na nasz organizm tłuszczów, witamin, minerałów i białka.  Miąższ kokosa jest również źródłem wody – po jego zmieleniu i odsączeniu powstaje mleko kokosowe. Woda kokosowa, czyli bielmo w postaci płynnej, jest doskonałym napojem izotonicznym, który w składzie bardzo przypomina ludzkie osocze. Kokos pochodzi z rodziny pestkowców. Owoc kokosa ma cienką skórkę, koirę (brązowe włókna) i zdrewniały endokrap tworzący pestkę, czyli właśnie orzech kokosowy. Płynne bielmo stanowi źródło magnezu, fosforu, witamin B1, B2, B3, B5, B6 i C.

Dużym atutem kokosów jest fakt, że w przeciwieństwie do energetycznych węglowodanów nie powodują nagłego skoku insuliny. Kokosy (również z czego się bardzo cieszę) przyśpieszają przemianę materii. W związku z tym kokos jest polecany m.in. na odchudzanie. W kokosie znajdziemy takie pierwiastki jak: miedź, magnez, kwas foliowy, potas, żelazo oraz witamy B i E. 

Kokos na odchudzanie
Tę właściwość kokosów wykorzystują osoby będące na diecie odchudzającej. Z kolei brazylijscy naukowcy, których wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie „Lipids”, przekonują, że kokosy powinny włączyć do diety zwłaszcza osoby zmagające się z otyłością brzuszną, gdyż wspomagają walkę z nią.
Świeży kokos jest dość kaloryczny (354 kcal/100 g), dlatego należy go spożywać w umiarkowanych ilościach – tylko wtedy będzie sprzyjał utracie wagi.

źródło: tutaj

Zdrowotne zastosowanie kokosa.

Olej kokosowy jest źródłem cennego kwasu laurynowego, który naturalnie występuje w mleku matki i ma właściwości bakterio i wirusobójcze, a także zwiększające odporność organizmu. Kokosy i tłuszcze w nich zawarte niwelują negatywne skutki spożywania niezdrowych tłuszczów zwierzęcych oraz trans, przyczyniając się do obniżenia poziomu tzw. „złego” cholesterolu LDL, powodując przy tym wzrost tego „dobrego” HDL. Kokos może także zapobiegać powstawaniu próchnicy. Kokos może być stosowany jako naturalny antybiotyk. Kokos ma właściwości, które mogą pomóc w walce z gronkowcem. Wirusem opryszczki, a także z grypą.

Pijąc wodę kokosową nawodnimy organizm oraz uzupełnimy cenne dla nas minerały i witaminy. Kopra kokosa ma dużą zawartość błonnika i można ją stosować w przypadku np. chronicznych zaparć. Kokos także zmniejsza ryzyko chorób serca, wątroby, reguluje poziom cholesterolu, obniża poziom cukru we krwi oraz redukuje oznaki starzenia się organizmu. Sam miąższ kokosa obniża poziom cukru we krwi.Kokos ma właściwości które, wzmocnią nasz układ odpornościowy i pomogą w walce z infekcjami. 

Ważna uwaga nie powinno się podawać kokosa i jego przetworów dla dzieci poniżej 3 roku życia ponieważ mogą one wykazywać alergię.

Zastosowanie kokosa w kuchni

Ojej kokosowy jest dobry do smażenia ponieważ ma wysoką temperaturę dymienia. Używam go także do wypieków. Oprócz tego że wiórki kokosowe są pyszne urozmaicą i przyozdobią każdy deser. Można także używać cukru kokosowego. Ja w swoim jadłospisie w ogóle nie używam cukru ale jeśli Wy nie wyeliminowaliście go z diety proponuje spróbować właśnie cukru kokosowego. Śmietanka kokosowa z powodzeniem może zastąpić zwykłą śmietanę. Dobrze schłodzona i o wysokiej zawartości pulpy świetnie się ubije. Będzie nią można przełożyć np. tort. Ja w bardzo dobrej jakości kokosowe wiórki zaopatruje się w firmie Olini tutaj . Mają również inne ziarna (których jakości mogę być pewna). Zobaczcie tu. Jeśli szukacie dobrej jakości oleju kokosowego równiez Was odsyłam do Rodzinnej Olejarni Olini (TUTAJ jest olej koko) ponieważ oleje tłoczą dopiero po zamówieniu, a więc nie musicie się martwić o to ile stał na półce zanim dotarł w Wasze ręce. Przypominam również, że do końca wakacji na hasło MYDWIE macie 10% zniżki na cały koszyk w Olini 😉A teraz popatrzcie jakie pyszności wyczarowałam między innymi z wiórków kokosowych.

Można także zrobić kokosowy ocet przepis wkrótce 😉 . Mleko kokosowe nadaje się świetnie do koktajli, deserów i pysznych kokosowych owsianek mniamm 😀 . Nie tylko desery można podawać z mlekiem kokosowym. Każde curry musi być wzbogacone tym wspaniałym smakiem u mnie chociaż raz w tygodniu obowiązkowo.

Zastosowanie kokosa w kosmetyce

Cenne właściwości oleju kokosowego już dawno doceniły Hinduski. Mogą się one poszczycić gęstym i lśniącymi włosami. Olej kokosowy dzięki zastosowaniu na włosy odżywi je i wzmocni. Sama stosowałam tą kurację należy rozprowadzić olej na głowę i trzymać co najmniej 30 minut. Następnie dokładnie spłukać. Dodatkowym atutem jest zapach kokosowy.

Jak już pisałam wcześniej zapobiega powstawaniu próchnicy i pomaga wybielić nasze zęby. Likwiduje dodatkowo nie świeży oddech i daje powłokę antybakteryjną . Również pomaga w problemie krwawiących dziąseł. Smarując oleje regularnie dłoni i paznokcie znacznie wzmocnimy płytkę paznokcia, a także zregenerujemy skórę rąk. Tak bardzo narażoną na wysuszenie. Łącząc olej np. z cukrem bądź też pozostałością po parzeniu kawy stworzymy świetny i naturalny peeling do ciała i twarzy. Kiedy nam braknie pianki do golenia bądź chcemy zamienić chemiczne produkty na coś naturalnego tu również sprawdzi się olej kokosowy. Następną wspaniałą wiadomością jest to, że olej pomoże nam się uporać z problemem jakim jest łupież . Wszystko to dzięki właściwości nawilżającej kokosu.

Olej sprawdzi się jako najlepszy balsam do ciała bez chemicznych „udziwniaczy”. Następnie pomoże nam zmyć resztki makijażu. Poradzi sobie nawet z wodoodpornym tuszem do rzęs. Także mamą mogą stosować olej dla swoich maluchów. Likwiduje ciemieniuchę, nawilża skórę dziecka i jest przy tym całkowicie bezpieczny. Jeden olej, a tak wiele korzyści i zastosowań. Warto zaopatrzyć się w olej ekologiczny.

Pani Warzywko

Inne wpisy na blogu 🙂 :

Udostępnij:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone *