Przepis na masło z orzechów laskowych

Kto z nas nie lubi orzechów laskowych? Szczerze ja uwielbiam 🙂 . Poza tym że są obłędnie dobre i mają dla mnie nieziemski aromat są bardzo zdrowe. W swym składzie zawierają bardzo dużo witaminy E. Tak ważne szczególnie dla kobiet 😉 . Bowiem witamina E to witamina młodości i płodności. Orzechy laskowe są polecane na potencję. Pomimo, że w swoim składzie zawierają dużo tłuszczów korzystnie wpływają na walkę z nadprogramowym tłuszczykiem. Orzechy wypełniają żołądek i zapobiegają przejadaniu się. Oprócz wcześniej wymienionej przeze mnie witaminie E, którą mają orzechy w swoim składzie mogą się pochwalić również zawartością innych witamin i składników odżywczych oraz wysoką zawartością błonnika.

W swym bogatym składzie mają między innymi luteinę, witaminę C, tiaminę, ryboflawina, niacyna, wit. B6, A, K i kwas foliowy. Oraz minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, cynk, fosfor i potas. Orzechy są bardzo dobre dla naszego serca. Wspomagają także prace układu nerwowego. Poleca się ich spożywanie w czasie wzmożonego stresu czy wysiłku umysłowego np. podczas sesji dla studentów. Pomagają w ochronie przeciw nowotworowej. Również okażą się pomocne w problemach z wypróżnianiem dzięki wysokiej zawartości błonnika. Bardzo korzystnie wpływają na stan naszych kości i stawów. Tym samym zabezpieczają nas przed rozwojem osteoporozy . Pomogą nam podnieść odporność. Jak również zadbają o układ pokarmowy. Zawarty w orzechach laskowych błonnik zapewnia także prawidłowe przyswajanie składników odżywczych, przy jednoczesnym zapewnieniu, że odpady i toksyny są sprawnie usuwane z organizmu wraz z kałem. Kobietą, które mają bolesne miesiączki również pomogą orzechy ponieważ działają one rozkurczowo. Jak również wpływają na poprawę naszego samopoczucia. Z właściwości orzechów mogą skorzystać kobiety w ciąży i karmiące piersią gdyż orzech stanowią bogate źródło witamin i minerałów. Tym samym uzupełniają niedobory żelaza, wapnia i innych witamin i składników. Orzechy będą też świetną przekąską dla cukrzyków. Powstrzymują uczucie głodu, a błonnik zapobiega nadmiernemu wzrostowi cukru we krwi. Ponadto, spożywanie orzechów laskowych pozwala wpływać na zwiększenie poziomu dobrego cholesterolu, przy równoczesnym obniżeniu złego. Owoce leszczyny korzystnie wpłyną na problem z nadciśnieniem dzięki wysokiej dawce potasu. Pomogą nam również w utrzymaniu odpowiedniego poziomu nawodnienia. „Odmłodzą” naszą skórę, dzięki zawartym w składzie przeciwutleniaczy. Orzechy będą również dla nas naturalnym filtrem UV. Koncerny kosmetyczne znając bogactwo zawarte w orzechach wykorzystują je w produkcji kremów, maseczek oraz produktów do pielęgnacji naszych włosów.

Przeciwwskazania do spożywania orzechów.

Orzechy jak wiele innych produktów spożywczych mogą uczulać. Po ich spożyciu mogą wystąpić różne reakcje alergiczne. W tym problemy z oddychaniem . U osób mocno uczulonych po spożyciu orzechów występuje swędzenie i opuchlizna w ustach i przełyku. Inne objawy to egzema, pokrzywka, bóle brzucha i wymioty.

Niestety uczulenie na orzechy to jedna z najczęstszych alergii pokarmowych u dzieci i u dorosłych. Uczulenie na orzechy pojawia się wówczas, kiedy układ immunologiczny dziecka nadmiernie reaguje na zawarte w orzechach pewne składniki, głównie białka. Najczęściej alergia występuje po spożyciu orzechów ziemnych. Ale trzeba chuchać na zimne i jeśli ktoś zauważy u siebie niepokojące objawy po spożyciu orzechów laskowych trzeba udać się do lekarza. Nie uczula natomiast olej tłoczony z tych orzechów – dzieje się tak dlatego że w procesie produkcji został on pozbawiony białek.  Chyba wystarczająco opisałam walory i przeciwwskazania zajadania orzechów jeśli chcecie się dowiedzieć więcej o alergii na orzech zapraszam tutaj .

Jak zrobić masło z orzechów.

Orzechy najlepiej kupować w łupinach ponieważ właśnie łupiny zabezpieczą orzechy przed przed ciepłem, powietrzem, światłem i wilgocią, dzięki czemu spowalnia się szkodliwy dla nich proces utleniania.  Jeśli nie masz czasu na obieranie, a chcesz skorzystać z bogatego źródła dobroci zawartych w orzechach polecam firmę Olini, która w swojej ofercie również posiada masła orzechowe w bardzo dobrej cenie. Link do strony Olini znajdziesz tutaj , a ofertę masełek zobaczysz tu .

Jeśli jednak sam chcesz zrobić teraz jest czas na mój przepis 😀 . W zależności od tego ile chcesz zrobić masła tyle musisz obrać orzechów.

Następnie orzechy przesyp na blaszkę do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 165 stopni i upraż je przez około 10 do 15 minut co jakiś czas mieszając. Musicie orzechy obrać z brązowej łupki, która po uprażeniu łatwo będzie odchodzić od orzechów. Do produkcji swojego masła musicie mieć również robota kuchennego. Ja korzystałam z termomiksa, który całą pracę wykonał w jedyne 30 sekund. Orzechy wrzuciłam do termomiksa i miksowałam na najwyższych obrotach przez 30 sekund. Efekt widoczny na zdjęciu.

Polecam bardzo termomiksa ponieważ zaoszczędza kupę czasu, a efekt jest powalający i niebiańsko pyszny 😉 . Oczywiście w innym robocie też zrobicie masło ale będzie to dużej trwało. W innych przepisach znajdziecie dodatki oleju. Jak widać u mnie nie był on absolutnie potrzebny. Cóż mogę więcej powiedzieć smacznego i na zdrowie 🙂 .

Smacznego. Pani Warzywko.

Inne nasze wpisy zobaczycie np. tutaj.

Udostępnij:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone *