Szałwia lekarska magiczne właściwości.

Wielu zna zastosowanie szałwii z powodu jej właściwości odkażających i bakteriobójczych. Często jest stosowana w przypadku zapalenia gardła w postaci płukanek. Jej łacińska nazwa salvus oznacza dosłownie zdrowie. Ja natomiast zainteresowałam się tą rośliną po pierwsze dlatego że jest nie zastąpioną przyprawą w kuchni. Po drugie borykając się z niedoczynnością tarczycy uciążliwym objawem jest pocenie się głowy. Gdzieś wyczytałam, że właśnie szałwia oraz pokrzywa ( o pokrzywie pisała już Pani Ziółko tutaj ) pomoże mi się skutecznie uporać z tym problemem. Tak właśnie zaczęłam się interesować właściwościami tejże rośliny 🙂 .

Zastosowanie szałwii w kuchni.

Z racji wykonywanego zawodu zacznę od zastosowania szałwii właśnie w kuchni 😉 . Mocny i lekko leśny aromat tej rośliny zadecydował o jej powodzeniu w kuchennych wojażach. Pierwszy raz posmakowałam szałwii będąc we Włoszech. Potrawą, która skradła moje podniebienie były proste ravioli w wersji wegetariańskiej zwięczone masłem właśnie z szałwią ymmmm poezja 😀 . Szałwia sprawdzi się zarówno w prostych potrawach jak makarony, wyżej wymienione ravioli czy gniocchi. Jak i w potrawach wytrawnych z użyciem mięsa. Szałwia świetnie podkręci smak potraw z dynią czy grzybami leśnymi, a także warzywami korzeniowymi. Nada pazura konfiturom. Smażona na oleju będzie świetnym garniszem wyszukanej kuchni. Dzięki temu, że wspomaga trawienie tłuszczów kucharze często korzystają z jej dobrodziejstw. Dobrze jest dodać kilka listków podczas przyrządzania tłustych mięs, np. wieprzowiny . Należy pamiętać, że suszona szałwia gorzknieje i nabiera stęchłego zapachu, trzeba więc uważać, by nie przesadzić z jej ilością. Kilka propozycji na zastosowanie szałwii w kuchni znajdziecie tu i tutaj między innym mój ulubiony na gniocchi z sosem pomarańczowym i szałwią.

Właściwości lecznicze szałwii.

Po pierwsze szałwia w swoim składzie ma sporo antyoksydantów, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami, a tłuszcze na patelni przed utlenianiem. Szałwia jest częstym składnikiem preparatów leczniczych, np. tabletek do ssania na ból gardła i syropów. Najczęściej wykorzystuje się do tego celu liście szałwii. Ja najbardziej lubię herbatki ziołowe z użyciem szałwii i innych ziół.

Szałwia dostarczy nam także wartościowych flawonoidy, a także  witaminy A, C, B oraz składników mineralnych: wapnia, magnez, potas, żelazo, cynk i sodu. Szałwia pomoże również jeśli borykasz się ze
zgagą, wzdęciami, bólami brzucha, biegunką, nudnościami lub masz stan przedcukrzycowy . Cennymi właściwościami szałwii są między innymi:

  • Właściwości ściągające i przeciw zapalne,
  • Szałwia działa antyseptycznie zarówno na skórę jak i układ pokarmowy ,
  • Dzięki zawartości olejków eterycznych napar z szałwii warto wykorzystać do inhalacji. Parówki z naparu szałwii działają kojąco w kaszlu i katarze,
  • Szałwia może powodować zatrzymanie laktacji , dlatego kobiety karmiące szczególnie powinny uważać.
  • Nasze ziółko ma w sobie sporo fitoestrogenów, a ponadto garbniki i olejki eteryczne, przez co może pomagać przy skurczach menstruacyjnych łagodząc dolegliwości bólowe,
  • Picie szałwii i regularne doprawianie nią potraw może zredukować potliwość! Na tym w szczególności mi zależało 🙂 .
  • Działa żółciopędne,
  • Ma właściwości uspokajające , działa kojąco na nerwy, ogranicza wahania nastrojów,
  • w problemach z miesiączkowaniem, objawiających się zmniejszonym
    (niemal zanikowym) krwawieniem pobudzają miesiączkowanie,
    poprzez działanie estrogenne
  • Napary z szałwii to doskonała metoda walki z zapaleniem i bólem gardła. Ostudzonym naparem z szałwii płuczemy gardło 3-4 razy dziennie.
  •   Wzmocnienia i regulacji czynności wątroby,
  • Szałwia lekarska sprawdzi się jako płukanka do włosów – wzmocni ich strukturę i odżywi cebulki,
  • Przeciwdziała nadmiernej fermentacji jelitowej,
  • sprawdzi się także w okresie menopauzy – złagodzi uderzenia gorąca i zmniejszy częstotliwość występowania nocnych potów,
  •  Suszone liście szałwii włożone między bieliznę odstraszają insekty, a spalane jak kadzidełko dezynfekują powietrze. 

Jak zbierać, hodować oraz stosować szałwię.

Szałwię z powodzeniem możecie hodować we własnym ogródku, a także balkonie. O innych ziołach i ich uprawie „balkonowej” pisała Pani Ziółko we swoim wpisie tutaj . Najlepiej sprawdzi się szałwii świeżo zerwana dlatego warto ją włączyć do swojej uprawy.

Do stosowania w kuchni polecam właśnie świeżą szałwię. Można ją ususzyć jak również zamrozić. Dobrym sposobem na przechowywanie różnorakich ziół jest zrobienie kostek ziołowych. Sposób jest banalnie prosty, a jakże pomocny. Wybrane zioła układamy do pojemników do robienia lodu. Zalewamy oliwą i po prostu mrozimy. Używamy do zup, mięs lub do dań do których mamy ochotę dodać ziołowego posmaku. W aptekach i eco sklepach z łatwością dostaniemy gotowe herbatki szałwiowe do zaparzania np. tutaj . Napar z szałwii można nie tylko pić, ale również stosować zewnętrznie w formie płukanek bądź okładów i kompresów na skórę. Można używać także kompresów szałwiowych kiedy mamy problemy z trudno gojącymi się ranami, owrzodzeniami lub przy użądleniach owadów. Kąpiele z użyciem szałwii zalecane są zaś w chorobach reumatycznych i schorzeniach skóry, np. egzemie czy świądzie. Można także zrobić nalewkę szałwiową na którą będziemy potrzebowali 100 g rozdrobnionych, suchych liści szałwii, 0,5 l 70%-owego spirytusu lub 40%-owej wódki. Liście zalewamy spirytusem i zostawiamy na 2 tygodnie co jakiś czas potrząsając zawartością . Po tym czasie nalewkę przecedzamy i całość rozlewamy do ciemnych butelek. Nalewkę najlepiej jest przechowywać w lodówce i regularnie stosować według potrzeb.

NIC TYLKO UŻYWAĆ 😉

Inne nasze wpisy znajdziesz np. poniżej

Udostępnij:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone *