Bez cukru, mąki i nabiału czyli szybki i zdrowy przepis na brownie.

Nie jest łatwo na diecie bez glutenu i nabiału. Tym bardziej że alternatywy tych ciast mają przeważnie w swoim składzie tony cukru i innych udziwniaczy ;). Z racji tego, że jestem osobą wiecznie zabieganą powstał w mojej głowie przepis na szybkie ale przede wszystkim zdrowe brownie. Każdego z nas czasami nawiedza ochota na coś słodkiego. Sztuką jest zadbać żeby to owo coś było zdrowe i nie tuczące. Ale nie ma rzeczy nie możliwych. Czasem trzeba się tylko bardziej porostu wysilić :D.

Co potrzebujemy na brownie?

W zasadzie im mniej składników tym lepiej. Bo znaczy to nie mniej nie więcej że będzie szybko. W tym przypadku musimy się zaopatrzyć bądź odnaleźć w swej spiżarni : Składniki suche:

  • 1 szklankę płatków owsianych bezglutenowych,
  • 1 łyżeczkę sody oczyszczonej,
  • 4 łyżeczki dobrej jakości (najlepiej organicznego) kakao

Składniki mokre:

  • 1 pełna garść wypestkowanych daktyli zalanych wrzątkiem na około 10 minut.
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka,
  • opcjonalnie ulubiony ekstrakt ja użyłam kawowego.

Polewa składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • ulubione orzechy ja dodałam laskowe (Wcześniej je uprażyłam, obrałam z skórki i rozdrobniłam w moździerzu).
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego.

Sposób przygotowania brownie.

Nic prostszego w zasadzie potrzebujemy tylko blender. Do wylania masy na brownie foremkę wysmarowaną masłem i oproszoną lekko mąką. Daktyle odsączamy i zostawiamy wodę z moczenia. Mokre składniki miksujemy ze sobą dodajemy suche składniki. W razie potrzeby dolewamy wody z moczenia daktyli. Masa na brownie ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Wylewamy masę do wybranej foremki i pieczemy przez 45 minut w 160 stopniach. Po tym czasie zostawiamy gotowe brownie do wystudzenia. W międzyczasie robimy polewę czyli rozpuszczamy czekoladę w małej ilości mleka roślinnego. Przestudzone ciasto polewamy polewą i posypujemy orzeszkami.

Proste prawda? 😀 A do tego jakie smaczne i zdrowe. Przygotowanie zajmie Ci około 15 minut 🙂

Inne zdrowe przepisy znajdziesz tutaj:

Składniki mokre

Udostępnij:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone *