Czarna sól himalajska zwana kala namak.

Czarna sól himalajska, wydobywana w Indiach i Pakistanie, jest istotnym składnikiem kuchni indyjskiej i ważną przyprawą dla wegan.  Jej smak i zapach przypomina ugotowane jajko. Nadaje więc przygotowanym potrawą jajecznego posmaku i aromatu. Zawiera mniej sodu niż sól wydobywana w Polsce. Posiada za to w swym składzie takie minerały jak żelazo, siarka, magnez, potas i wapń. Sól ta zwana jest czarną ponieważ jej kolor jest ciemny: od fioletowego aż po czarne odcienie.

Zastosowanie lecznicze czarnej soli.

Czarna sól jest stosowana z problemami z wzdęciami i zgagą. W medycynie  ajurwedyjskiej  znalazła zastosowanie jako środek na przeczyszczenie przy chronicznych zaparciach. Jest zalecana osobą borykającym się z wysokim ciśnieniem krwi (czyli idealna dla mnie 🙂 ) oraz dietą niskosodową. Jest bogata we wszystkie pierwiastki mimo ilości śladowych. Mówi się że struktura mineralna czarnej soli jest lustrzanym odbiciem organizmu zdrowego człowieka.

Znalazła także zastosowanie w leczeniu wola. To tak ważne dla osób chorujących na tarczycę. Świetnie detoksyzuje organizm. Jedna kąpiel z użyciem czarne soli równa się trzem dniom postu.

Podnosi odporność i pomaga w szybkim wyleczeniu w przypadku grypy. Jest nie zawodna w rekonwalescencji np. przy stłuczeniach, zwichnięciach itp. (przetestowane! działa!). Ma również dobroczynny wpływ na skórę. Innym sposobem na detoksykację z użyciem soli jest moczenie nóg . Poprawia także ich wygląd. Dobroczynny wpływ sól będzie także miała dla naszych roślin zarówno w ogrodzie jak i na balkonie. Dzieje się tak po przez przywracanie równowagi mineralnej.

Lecznicza nalewka.

Z soli można zrobić leczniczą nalewkę. Sposób jest bardzo prosty do szklanego naczynia wkładamy kilka bryłek soli i zalewamy wodą na kilka godzin . Używamy do płukania gardła, inhalacji solankowych, pielęgnacji skóry a także do picia jako leczniczą nalewkę. Pamiętajcie jedna łyżka dziennie w zupełności wystarczy. Następnym zastosowaniem jak już wcześniej wspominałam to kąpiele z roztworem czarnej soli. Ważne żeby woda nie była za gorąca. Dobrym zastosowaniem roztworu jest także pielęgnacja włosów . Czarna sól wzmacnia włosy i zmniejsza rozdwajanie końcówek. W razie problemów z łupieżem lub w przypadku poważnego łysienia – można połączyć czarną sól na przykład z sokiem pomidorowym, stosując co najmniej raz dziennie.  Czarna sól poprawia także energetykę naszych domów. No i oczywiście czarną sól stosujemy w kuchni. Zwłaszcza do nadania niepowtarzalnego smaku naszym potrawom. Sól kupicie np. tutaj

Mam nadzieje że uzyskane we wpisie informacje były dla Was przydatne i pomocne :).

Zapraszamy także do innych wpisów na naszym blogu. Pani Warzywko

Udostępnij:

3 thoughts on “Czarna sól himalajska zwana kala namak.”

  1. Piotr

    Bardzo ciekawy artykuł. Do tej pory doceniałem głównie wartości smakowe czarnej soli a tu się okazuje że jest cenna również dla zdrowia. Do artykułu wkradł się niewielki błąd. 🙂 Jest: „Sposób jest bardzo prosty do szklanego naczynia wkładamy kilka bryłek wody i zalewamy wodą na kilka godzin .” Domyślam się że chodzi o kilka baryłek soli 😉

    Odpowiedz
    1. admin

      ach tak dziękuje za wyłapanie błędu już poprawiam 😉 serdecznie pozdrawiam i zachęcam do lektury innych wpisów 😀

      Odpowiedz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone *