Pachnąca miętą zupa z zielonego groszku.

Zupa z zielonego groszku moc witamin w miseczce zupy.

Oprócz tego, że zupa ta jest przepyszna to i dzięki głównemu składnikowi czyli zielonemu groszkowi jest bardzo zdrowa.

Sprawdzi się jako sposób na karmienie niejadków. Soczysta zieleń groszku przyciągnie uwagę niejednego malucha. Robi się ją bardzo szybko dlatego będzie idealna na przyjęcie jako przystawka. Dzięki orientalnym dodatkom w postaci mleka kokosowego zaskoczy nie jedne wybredne podniebienie ;).

Właściwości zdrowotne zielonego groszku.

Niby takie nic zielone kuleczki, a kryją w sobie moc witamin oraz minerałów.

Zielony groszek pomoże nam się ochronić nawet przed tak groźnymi chorobami jak rak, miażdżyca, nadwaga czy katarakta. Jakie skarby znajdziemy w ziarenku zielonego groszku? Po pierwsze witaminy z grupy B. W tym cenną niacynę (witaminę B3), która odpowiada za neutralizowanie wolnych rodników, a tym samym obniżenie poziomu złego cholesterolu. Następne witaminy młodości czyli A, E oraz C. Przyspieszają one gojenie się ran i poprawiają kondycję skóry, podnoszą odporność i chronią przed nowotworami. Kolejna w pakiecie – witamina K, która pomaga utrzymać właściwą krzepliwość krwi. Groszek zawiera też niezbędne minerały do funkcjonowania naszego organizmu. Między innymi wapń, fosfor, sód, potas i żelazo. Posiada też właściwości, które pomagają nam walczyć z nadprogramowymi kilogramami. A na koniec – jest świetnym źródłem białka dzięki czemu może stanowić doskonały substytut białka zwierzęcego! Przez to jest zalecany szczególnie weganom i wegetarianom.

Prosty a zarazem niekonwencjonalny przepis na zupę z zielonego groszku.

Składniki:

  • 0,5 kg zielonego groszku
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • Puszka mleka kokosowego (poszukaj takiego, w którym nie znajdziesz BPA lub zrób sama. Przepisy na różne mleka roślinne już nie bawem na blogu!)
  • Pęczek mięty
  • Jedna cytryna
  • Sól, pieprz
  • Opcjonalnie: szklanka półwytrawnego, białego wina

Sposób przygotowania:

Gotowanie naszej pysznej zupy zaczynamy od zrumienienia wcześnie pokrojonej cebulki na kostkę. Po chwili dodajemy posiekany czosnek. Ja następnie wlewam wino i czekam jak ono odparuje. Jeśli nie chcecie można pominąć ten krok. Kiedy wszystko nam się ładnie zeszkli dodajemy groszek. Ja używam groszku mrożonego ponieważ zachowuje on najwięcej witamin i minerałów. Wszystko razem dusimy około 10 minut, mieszając co jakiś czas. Następnie dodajemy mleko kokosowe i wodę żeby przykryło groszek 2 cm powyżej. Gotujemy razem jeszcze około 12 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Na samym końcu dodajemy posiekaną miętę i wyciśnięty sok z jednej cytryny. Dokładnie wszystko razem blendujemy. To by było na tyle :). SMACZNEGO I NA ZDROWIE :D.

Poniżej linki do innych przepisów na naszym blogu.

Udostępnij:

2 thoughts on “Pachnąca miętą zupa z zielonego groszku.”

  1. Karolina

    Zupa wygląda rewelacyjnie, kto wie, może się skuszę, żeby ją zrobić – w końcu wszystkie składniki już mam. Wygląda mega apetycznie <3

    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    1. admin

      Bardzo się cieszę że Ci się spodobała . Spróbuj zrobić a zakochasz się w jej smaku gwarantuję 🙂 😉 Pozdrawiam serdecznie Pani W. 😉

      Odpowiedz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone *