Syrop z pędów sosny

Dlaczego warto zrobić samemu syrop z pędów sosny.

Zapewne każdego z Was w okresie zimowym męczy przeziębienie, katar i kaszel. Najprostszym wyjściem jest pójście do apteki i kupienie syropu. Ale można mieć w domu swój własny syropek właśnie z pędów sosny. Zalety tego syropu są nieocenione. Po pierwsze jest domowy i bez zbędnych ulepszaczy i konserwantów. Po drugie naturalny. Nie od dziś wiadomo że matka natura zaopatruje nas w to co najlepsze. Zaoszczędzimy też pieniądze nie musząc kupować drogich i często nie skutecznych aptecznych wyrobów. Nasze zdrowie skorzysta oczywiście najbardziej bo zamiast kuracji antybiotykowych zadbamy o swoją odporność i nie dopuścimy do choroby 🙂 .

Lecznicze właściwości pędów sosny.

Pokrótce napisze Wam jakie skarby kryją w sobie tak nie pozorne pędy sosny.

Pędy sosny na syrop najlepiej zbierać w maju. Zawarte w nich sole mineralne i duże ilości witaminy C pomagają utrzymać odporność na wysokim poziomie.
Zawarte w pączkach i igłach sosny składniki wykazują m.in. działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, wykrztuśne, odkażające i rozkurczowe. Również w składzie pędów znajdziemy cenne składniki dla naszego zdrowia min. garbniki, flawonoidy, sole mineralne i olejki eteryczne. To właśnie dzięki nim sosna wykazuje właściwości prozdrowotne. Między innymi działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie oraz wykrztuśnie. Sosna działa także odkażająco, moczopędnie i rozkurczowo. Dlatego najlepiej leczy katar i wszelkie choroby związane z górnymi drogami oddechowymi. Profilaktycznie należy dawkować syrop najlepiej 3 razy dziennie po jednej łyżeczce. Na co pomoże na syrop z pędów sosny? Kiedy dopadło nas przeziębienie, zapalenie oskrzeli bądź zapalenie zatok. A także kiedy męczy nas ból gardła albo nieżyt nosa.

Przepis na syrop z pędów sosny.

Ze względy że ograniczam spożycie cukru do produkcji mojego syropu używam miodu ;). Pędy jak już wspominałam najlepiej zbierać w maju. Zbieramy pędy nieprzerośnięte kiedy pędy mają nie więcej niż 10 cm. Pamiętajcie nie zbierać z jednej sosny wszystkich pędów dajmy sośnie możliwość dalszego wzrostu :). Najlepiej zbierać pędy z sosny która rośnie z dala od dróg i zanieczyszczeń. Nazbierane pędy łamiemy na mniejsze kawałki żeby łatwo weszły do słoika. Lekko pukamy pod bieżącą wodą.

Pędy układamy w słoiku mocno dociskając gdyż puszczając soki i tak stracą na swej objętości. Zalewamy płynnym miodem.

Należy pamiętać aby w procesie powstawania syropu codziennie przez 4 tygodnie potrząsać słoikiem. Nie zapominamy także że słoiki muszą być dobrze wyparzone. Po okresie 4 tygodni zlewamy syrop do buteleczek. Pędy możemy ponownie wykorzystać zalewając spirytusem. Uzyskujemy wówczas nalewkę sosnową – czyli to co lubimy najbardziej 😅. No to na zdrowie 😗

Przepis na syrop z cukrem znajdziecie TU

Inne zdrowotne receptury znajdziecie tutaj.

SERDECZNIE ZAPRASZAM :D.

Udostępnij:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone *