Kurkuma cudowna przyprawa nie tylko przydatna w kuchni.

Cudowne właściwości dzisiejszej bohaterki mojego wpisu są znane już od dawna. Ta niedoceniona przyprawa oprócz niewątpliwych walorów smakowych jest skarbnicą właściwości leczniczych.
Od ponad 4500 lat jest używana w medycynie w krajach tropikalnych – szczególnie w Indiach i Indonezji, gdzie się ją uprawia. Pojawiała się już w jednych z najwcześniejszych znanych zapisów dotyczących roślin o właściwościach leczniczych. Kurkuma odgrywa ważną rolę w ajurwedzie (starohinduskiej sztuce ziołolecznictwa), gdzie przypisuje się jej właściwości wzmacniające i rozgrzewające organizm.  Kurkuma jest rośliną z rodziny imbirowatych.
Nadaje ona potrawom lekko pikantnego, nieco gorzkiego smaku, korzennego zapachu i bardzo intensywnego, żółto-pomarańczowego koloru. 

Właściwości lecznicze kurkumy.

Kurkuma znalazła zastosowanie m.in. w łagodzeniu bólu, dolegliwościach żołądkowych i leczeniu trudno gojących się ran i blizn. Wszystko głównie dzięki związkowi o nazwie kurkumina – polifenolowi o wielu właściwościach leczniczych. Najczęściej można spotkać kurkumę w postaci sproszkowanej. Coraz częściej jednak w sklepach jest dostępna kurkuma w postaci kłącza.
Kurkuma składa się z 300 różnych związków chemicznych takich jak: olejki eteryczne (2-7%), kurkumina (3-5%), skrobia, arabinoza, fruktoza, glukoza czy minerały.
Kurkumina jest niestety słabo wchłaniana do krwiobiegu, dlatego należy spożywać też piperynę, która zwiększa wchłanianie kurkuminy o 2000%. Niżej wymienię dolegliwości, na które pomoże nam kurkuma:

  • kurkuma pomoże nam wspomóc poprawić pracę żołądka, a także wzmaga wydzielanie soków trawiennych,
  • kurkumę można stosować jako lek przeciw bólowy,
  • kurkuma posiada właściwości przeciwnowotworowe,
  • kurkuma wspomaga pracę mózgu. Może zapobiec alzheimerowi,
  • Jest także naturalnym środkiem przeciwzapalnym,
  • Zmniejsza ryzyko powstawania chorób serca,
  • Pozytywny wpływ suplementacji kurkuminy na osoby cierpiące na zapalenie stawów,
  • Kurkuma wzmocni odporność, zwalczy infekcje ,
  • Pomaga walczyć z depresją,
  • Kurkuma może pomóc w opóźnianiu procesów starzenia się organizmu i w walce z przewlekłymi chorobami związanymi z starszym wiekiem.

Ważne informacje na temat kurkumy.

Wartości odżywcze zmielonej kurkumy (w 100 g/w 1 łyżeczce, tj. 3 g)

Wartość energetyczna – 312/9 kcal
Białko ogółem – 9.68/0.29 g
Tłuszcz – 3.25/0.10 g
Węglowodany – 67.14/2.01 g (w tym cukry proste 3.21/0.10)
Błonnik – 22.7/0.7 g

Witaminy

Witamina C – 0.7/0.0 mg
Tiamina – 0.058/0.002 mg
Ryboflawina -0.150/0.004 mg
Niacyna – 1.350/0.041 mg
Witamina B6  – 0.107/0.003 mg
Kwas foliowy –  20/1 µg
Witamina E – 4.43/0.13 mg
Witamina K – 13.4/0.4 µg

Minerały

Wapń – 168/5 mg
Żelazo – 55.00/1.65 mg 
Magnez – 208/6 mg
Fosfor – 299/9 mg 
Potas – 2080/62 mg
Sód – 27/1 mg 
Cynk – 4.50/0.14 mg


Kwasy tłuszczowe

Nasycone – 1.838/0.055 g   
Jednonienasycone – 0.449/0.013 g
Wielonienasycone – 0.756/0.023 g
Tłuszcze trans – 0.056/0.002 g

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Jak stosować kurkumę?

Tylko jedna łyżka stołowa kurkumy w połączeniu z miodem może mieć niesamowity wpływ na Twoje zdrowie. Jak zrobić mieszankę z miodu i kurkumy? Wystarczy zmieszać szklankę czystego miodu (około 100 gram), z jedną łyżką stołową kurkumy (około 10 gram). Innym sposobem jest zrobienie napoju tzw. złotego mleka.

PRZEPIS NA PASTĘ DO ZŁOTEGO MLEKA

  • ¼ szklanki kurkumy,
  • 1 płaska łyżeczka imbiru,
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu,
  • ¼ łyżeczki pieprzu,
  • ½ szklanka wody .

Ogólnie proporcje są 1:2 tzn. jeśli suchych składników wyjdzie nam pół szklanki to dodajemy do tego szklankę wody. Do rondelka wlewamy wodę. Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy razem na wolnym ogniu około 7 minut. Tak przygotowaną pastę przekładamy do wyprażonego słoiczka. Przechowujemy w lodówce. Jeśli chcemy zrobić złote mleko dodajemy do mleka roślinnego jedną łyżeczkę pasty. Słodzimy miodem bądź też syropem z agawy według upodobań. Całość podgrzewamy na małym ogniu :).

Linki do innych przepisów:

TU

I TUTAJ

Zapraszam też do innych zdrowych przepisów i pomocnych informacji znajdujących się na blogu.

Zapraszam do lektury i na zdrowie 😀

Udostępnij:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone *